Het Exclusieve Interieurboek van 2019!
Gelimiteerde Oplage | Bestel Snel

Domus Aurea exclusieve villabouw

Van oud naar nieuw i.s.m. Sphere Concepts

exclusief interieur renovatie villa

Het huis was compleet verouderd. Niet minder dan dat. Daar waren de eigenaars het alleszins over eens. Hun villa in Schilde dateerde van ergens begin jaren negentig. De indeling was niet langer up-to-date. De stijl was klassiek, terwijl ze allebei neig- den naar een warme, moderne uitstraling. Lang leek verhuizen de oplossing: deze woning van de hand doen en zelf opnieuw beginnen ergens in de buurt. Maar waar zouden ze nog een perceel vinden met een even gunstige locatie? Het huis was gelegen in een rustige doodlopende straat, perfect georiën- teerd, met zicht op veel groen. Zoiets geef je niet zomaar op.

 

“Op een dag kreeg ik telefoon”, vertelt Frank Moelans, zaak- voerder van Domus Aurea.“Een koppel met een villa in Schilde wilde praten over een mogelijke renovatie. Of we met onzefirma konden kijken wat de mogelijkheden waren. Ze wildengraag een complete transformatie.”

Ontwerp, renovatie & interieur

Domus Aurea hertekende de verouderde villa integraal om ze vervolgens op een half jaar tijd te strippen en herop te bouwen. Muren werden verplaatst, vloeren werden uitgebroken, delen van de gevel werden bijgebouwd. “De hele indeling werd herzien”, vertelt Frank Moelans. “Je moet weten dat dit een groot huis was, maar dat het hoofdzakelijk bestond uit kleine kamers. We hebben alles opengetrokken, met als doel een heel organisch geheel van ruimtes te creëren die optimaal genieten van het licht. Elk element werd herbekeken, van het verlichtingsconcept tot de eigenlijke verdeling in kamers. We hebben ervoor gezorgd dat elke hoekje optimaal benut wordt. Dat merk je niet alleen in de manier waarop we de ruimtes hebben georganiseerd, maar ook in de vormgeving van het interieur.Architectuur en inrichting zijn op bijna symbiotische wijze met elkaar verbonden. Daarvoor hebben we nauw samengewerkt met Sphere  Concepts, dat alle keuzes in het los meubilair gemaakt heeft en daarmee een enorme invloed heeft uitgeoefend op de eigenlijke uitstraling van deze woonst. Gordijnen, lampen, zetels, stoelen, stuk voor stuk werden ze met veel zin voor detail door hen uitgekozen, in samenspraak met de eigenaars.”

 

Twee salons

Alle woonfuncties zijn heel logisch aan elkaar geschakeld. Elke ruimte staat op zichzelf maar heeft ook contact met de andere kamers. De inkomhal is breed en hoog en zet meteen de toon voor de rest van de villa.Tegen één van de muren rust een zwart antieken kastje, een origineel stuk dat opnieuw werd geverfd en leuk contrasteert met de anders strakke vormen.Via een smeed- ijzeren deur voorzien van gefumeerd glas betreed je vervolgens de woonkamer. Die is opgedeeld in een zithoek met zicht op de tuin en aparte tv-hoek aan de straatzijde. “Daar was vroeger een afgesloten bureauruimte gesitueerd met relatief kleine raamopeningen”, weet Frank Moelans. “Je zat daar verborgen voor de wereld, in je eigen kleine universum. In de plaats daarvan is er een groot raam geplaatst zodat je ook in de tv-hoek contact hebt met de buitenwereld.Vervolgens loopt de tv-kamer over in het eigenlijke salon, waarbij we er wel voor gezorgd hebben dat je ze apart kan afsluiten. Via een dubbele schuifwand geniet je alsnog van de nodige privacy, mocht dat nodig zijn.”

 

Het salon is een gezellige ruimte meteen grote hoekzetel, geflankeerd doorbijzettafels in verschillende organische vormen. De enige volle wand bestaat uit een lange maatkast met als centraalelement een gashaard van Metalfire,op maat gemaakt door Goeyvaer ts Haarden. “De haard moest een eigen identiteit krijgen binnen deze ruimte. Zoals je ziet is de schouw bekleed met een heel specifiek, gevlekt behangpa- pier.Dat gegeven alleenal zorgt ervoor dat de haard een heel aparte uitstraling krijgt. Bovendien worden de zijkanten van de haard verlengd om het beeld van de schouw te vergroten.”

 

Openheid in keuken en eetkamer

De keuken bestaat uit een sculpturaal eiland met ingebouwde wijnkoelkast en een grote kastenwand met een ge- integreerde kookzone. In hetzelfde vlak als die kastenwand zit een pivotdeur naar een bijkeuken. De combinatie van gerookte eik met een kleurloze, matte vernis en Fior Di Boscomarmer zorgt voor een heel elegante look and feel. Loodrecht op de keuken is de eetkamer gepositioneerd die verbonden is met

een overdekt terras en berging. Rond een lange maatwerktafel staan stoeltjes bekleed met velvet. Erboven werden er drie grote verlichtingsarmaturen van het designmerk Viabizzuno geplaatst. Tegen de wand rust een maatwerkkast met tv-lift. Aan de andere kant bevindt zich een grote kast met een open gedeelte voor decoratie met in het midden een langwerpige gashaard. “De keuken en eetkamer zijn misschien wel het meest tekenend voor de intense make-over die in dit huis heeft plaatsgevonden”, legt Frank Moelans uit.“Vroeger was er een keuken die uitliep in een kleine erker met wasplaats. Dat gegeven wilden de eigenaars behouden, alleen zagen ze het nu ruimer. Uiteindelijk hebben we de keuken vergroot en de voormalige erker open gemaakt en dieper de tuin in getrokken, zodat die plaats niet alleen gradueel vergroot, maar ook in direct contact komt met de buitenomgeving.”

 

Boven

Boven werden er minder ingrijpende veranderingen aangebracht. Zowel de kamers van de kinderen als die van de ouders zijn grotendeels gebleven zoals ze waren. De belangrijkste innovatie voltrok zich op de overloop waar nu een grote open bureauruimte is die zicht biedt op de straat. De schuine kanten onder het dak worden op hun beurt opgevuld met maatkasten met onder meer plaats voor de droogkast en wasmachine. Daarnaast kreeg ook de badkamer een grondige opknapbeurt met de douche in mozaïek als meest opvallende element. “De badkamer is illustratief voor de stijl van de woning”, aldus Frank Moelans.“Zo geeft de mozaïek een speel- se dimensie aan het anders witte canvas. Er zijn smeedijzeren dakraampjes voorzien net boven het bad, wat niet alleen zorgt voor meer licht, maar ook mooi contrasteert met het moderne karakter van de ruimte. Het moderne in combinatie met het vleugje authenticiteit bezorgt deze woning net haar unieke karakter.”

 

 

fotografie: Nick Cannaerts

Tekst: Home Sweet Home

Domus Aurea

Vaartdijk 15/3V1

B 2960 Brecht

Tel. +32(0)3 685 05 85

info@domusaurea.be

www.domusaurea.be

Meer weten over dit project?

Wij brengen u in contact met deze vakmensen.

Neem contact op