The Best Dutch Interior Design 03
90% Sold out. Bestel nu.

Sels Exclusieve Villabouw

Een strak interieur ingepast in een klassiek exterieur

strak interieur ingepast in een klassieke villa

Hoe combineer je de charme van een klassieke landelijke villa met het comfort van een hedendaags interieur? Sels Exclusieve Villabouw ging die uitdaging aan en creëerde, in nauwe samenspraak met de opdrachtgever en interieurarchitect Dieter Vandervelpen, een woning die oud en nieuw deed versmelten tot een uniek geheel. Dankzij de grote mate van verbondenheid tussen de woon- gedeelten en tussen de tuin en het huis, is het zowel een mooie als warme woonomgeving geworden. “De meest geslaagde verbouwing is die waarin het huis al de avond vóór de verhuizing gezellig aanvoelt.”

 

De villa waar het oog van de huidige eigenaar op viel was ruim een halve eeuw oud en was toe aan een opknapbeurt, maar stond ook op een stuk grond van ruim 6.000 m2 aan de noordelijke rand van Antwerpen. “Zulke prachtige locaties zijn dun gezaaid en ook de uitstraling van het huis beviel me zeer”, zegt hij. “Dus besloot ik het huis te kopen en te renoveren volgens mijn wensen.” Hij deed daarvoor een beroep op Michael Matheussen, zaakvoerder van Sels Villabouw in ’s Gravenwezel, een man die hij al langer kende, maar niet van bouwopdrachten. “Het eerste wat hij me vroeg was of het een bezwaar was dat we bevriend zijn”, zegt Michael Matheussen. “Ik antwoordde ontkennend. Elk bouwproces kent spanningen – vertragingen, dingen die mislopen – en ik dacht dat onze transparante wijze van werken de vriendschap niet in gevaar zou brengen. De praktijk heeft me gelijk gegeven.”

 

Twee

De oorspronkelijke woning kende twee aparte ingangen, twee trappen en een groot aantal aparte kamers. In combinatie met veel schaduwgevende bomen en een donker interieur maakte dat er een wat sombere bedoening van. Negenenzestig bomen werden met vergunning gekapt – en negenzestig nieuwe werden er aangeplant, maar voor een niet gering deel langs de door- getrokken oprit, die als een dreef om het huis heen voert tot aan de parkeerplek en de garage. Zo zien gasten het gehele terrein en parkeren de bewoners naast de keuken, wat bepaald handig is als je boodschappen moet uitladen.

 

Strakke, duidelijke lijnen

Het interieur kenmerkt zich door strakke en duidelijke lijnen, typerend voor de 21e eeuw en voor Dieter van der Velden, de designer die tekende voor de inrichting en veel van de meubelen. De eettafel in de keuken bevat bijvoorbeeld ligplekken voor het bestek, gemaakt van exact hetzelfde marmer als het keukenblok.

 

Ook het bureau van de opdrachtgever, voorzien van zes hoeken en een groot aantal keurig in het blad weggewerkte USB aansluitingen en stopcontacten, werd door Dieter van der Velden ontworpen. De bewoner: “Hij heeft een heel eigen stijl enis tegelijk een zodanig groot vakman dat hij ook rekening houdt met de wensen van de opdrachtgever. Dit huis hééft een schuin dak en mede daardoor moest een strak interieur worden ingepast in een klassiek exterieur. Geen sinecure, kan ik zeggen.”

 

Kloostergang

De tuin is hoe dan ook steeds dichtbij. Het kantoor van de opdrachtgever wordt slechts door hoge ramen en een schuifdeur gescheiden van het grasveld. Dat loopt over in perken en bosschages, zodat er een natuurlijke overgang is van het aangelegde naar het meer natuurlijke en bosrijke deel van de tuin. Ook vanuit de ruime keuken is er direct toegang tot het overdekte terras en zelfs vanuit de andere kamers is er steeds uitzicht op de groene omgeving. Ook de keuze voor lichte houtsoorten, wit marmer en lichtgetinte meubelen heeft het open karakter van dewoning versterkt. “Maar de belangrijkste verbetering op dat vlak was toch wel het zorgen voor doorgangen en van veel kleinere ruimtes een beperkt aantal grotere te maken”, zegt Michael Matheussen. “Zo kwam er ook plaats voor een huisbar, terwijl we op de eerste verdieping de lange gang – een kloostergang noemden we het al snel – niet langer halverwege afgesloten hoefden houden. Die gang zorgt nu ook voor meer circulatie. Je kunt zowel boven als beneden makkelijk door het hele huis lopen.”

 

Een stap verder

Dat die uitdaging toch tot zo’n goed einde is gebracht is mede te danken aan de techniek van het renderen, ofwel het visualiseren van een plan in foto’s, waardoor het lijkt of de verbouwing al gereed is terwijl ze nog moet beginnen. Dat gaf de opdrachtgever een zeer gedetailleerd en realistisch beeld van hoe het zou worden. Tegelijk bleken deze beelden aanleiding te geven om ervan af te wijken, ook al was het slechts in details. Gewoonlijk zijn dat aanpassingen om de kosten te drukken, maar in dit geval zijn opdrachtgever en architect uiteindelijk een stap verder gegaan dan ze oorspronkelijk van plan waren. “Ik denk dat we dit hebben kunnen doen, omdat we ons niet hebben laten beperken door wat er was”, stelt Michael Matheussen. “De meeste bouwheren en architecten lopen door de bestaande woning en passen hun fantasie noodgedwongen aan door wat ze zien, door de muren waar ze letterlijk en figuurlijk tegenaan lopen. Wij doen dat niet. Het papier is voor ons het uitgangspunt geweest. Dan is je geest vrijer, zie je andere mogelijkheden en oplossingen en kom je tot een mooier resultaat.”

 

Wel groot, niet eenzaam

Het resultaat is niet alleen een fraaier huis dat beter aan de woonwensen voldoet, maar ook een warmer en gezelliger. “Het gevaar van een nieuwbouw of renovatie is dat je opgezadeld wordt met een woning die te groot en te eenzaam is, waar je in verloren loopt. Dat is hier absoluut niet het geval. Er is een grote mate van connectie. De bewoners kunnen in verschillende delen van het huis verblijven en toch weten dat de anderen er ook zijn. Daardoor ontstaat een sterk gevoel van thuiszijn, en al vanaf het eerste moment dat je er een voet binnen zet.”

 

Copyright Jaro van Meerten, The Art of Living magazine

Sels Exclusieve Villabouw

Wijnegemsteenweg 24

B-2970 ‘s Gravenwezel

Tel. +32 (0) 3 6801616

info@sels.be

www.sels.be

Meer weten over dit project?

Wij brengen u in contact met deze vakmensen.

Neem contact op