Jaap Sterk

Modern amfitheater op oude stuwwal

Moderne tuin met zwemvijver

Jaap Sterk maakte met betonplaten een amfitheater op de helling van een oude stuwwal met uitzicht op spelende kinderen in de zwemvijver middenin de tuin. De tuin in Beek-Ubbergen werd verkozen tot Tuin van het Jaar 2016. ,,Een prachtige terrassentuin met een enorme wow-factor’’, oordeelde de vakjury.

 

Een niet-alledaags resultaat voor zowel hun tuin als hun huis, daar streefden de eigenaren naar. Het jonge stel met twee kinderen uit Beek-Ubbergen benaderde in 2014 architect Ton Hubbers voor de verbouwing van de jaren 60 bungalow en op hetzelfde moment werd Jaap Sterk aangetrokken voor de renovatie van de 1.500 m2 grote tuin. De architect en tuinarchitect werkten al veel samen. Kenmerkend voor de locatie zijn de grote hoogteverschillen. ,,Je zit hier op een stuwwal’’, legt de tuinarchitect uit. De op het zuidoosten gelegen achtertuin wordt van de achterburen afgeschermd door een stevige bosrand die vijf meter lager ligt dan het huis. ,,Vaak wordt besloten om dan alles vlak te maken, maar daarmee wordt zo’n tuin alleen maar kleiner. Ik vind het juist leuk om dat hoogteverschil uit te buiten. Het loopt hier echt in een kom, perfect om er een amfitheater van te maken.’’ Het grote terras bij het huis is nu het uitkijkpunt vanwaar de eigenaren zicht hebben op de centraal gelegen zwemvijver met de bosrand als achtergrond.

Robuust beton

Voor het terras gebruikte Jaap Sterk robuust beton van Schellevis. Jaap Sterk: ,,Tegels met een dergelijk formaat kun je alleen leggen in een grote tuin en bij een groot huis. De verhoudingen zijn heel belangrijk.’’ De randen van het terras zijn bewust niet recht afgewerkt. ,,Enerzijds is dat vanuit praktisch oogpunt, je zou anders alles moeten zagen en dat is heel veel werk. Maar buiten dat, vind ik het mooier als de randen verspringen. Ik hou van strakke lijnen, maar die mogen niet dominant zijn.’’ De terrasplaten vormen een trap naar de blikvanger lager in de tuin – de zwemvijver

 

Franse voortuin

Het amfitheater in de groene, waterrijke achtertuin contrasteert met de inrichting van de voortuin. Jaap Sterk schonk daar veel aandacht aan het bedenken van een nieuwe routing. Omdat de garage onder het huis werd verbouwd tot kantoor wilde de tuinarchitect dat de oude afrit naar de garage niet meer zichtbaar was. Dat lukte door evenwijdig aan elkaar twee muren te metselen. Met enkele functioneel geplaatste betonplaten maakte Jaap Sterk een trap naar het lager liggende kantoor. De voortuin werd verder bedekt met Meskalith split. Door de kleur van het split en de willekeurig aangeplante grassen heeft de voortuin een sfeer zoals je die ook op een zomerse dag op een Frans plein wel treft.

 

Jaap Sterk realiseert zich dat hij de bijzondere tuin in Beek-Ubbergen heeft kunnen maken omdat de opdrachtgevers bereid waren mee te gaan met zijn ideeën.

Jaap Sterk
Const Huygensstraat 8
6573 CH Beek Ubbergen
Tel. +31 (0)24 6 84 26 97
info@JaapSterk.nl
www.JaapSterk.nl

Meer weten over dit project?

Wij brengen u in contact met deze vakmensen.

Neem contact op