Hoog.design bestaat 5 jaar!
Pre-order Exclusive Kitchen Design 01 en ontvang een geurkaars cadeau!

JUMA architects

Herenhuis DT

Dit oude herenhuis in Brussel was binnenin al volledig ontmanteld toen JUMA architects werd gevraagd om dit pand te renoveren en uit te breiden.

De vorige architect had het pand ontmanteld en had reeds veel ruwbouwwerken uitgevoerd. Echter was de klant niet tevreden met het ontwerp en werd ons gevraagd het project te hertekenen. Met als gevolg dat ook wij eerst nog veel ruwbouwwerken dienden uit te voeren. Met uitzondering van de funderingen en de zwembadkuip werd de gehele achterbouw opnieuw gesloopt.

Door de werken was reeds een groot deel van de charme van het herenhuis verdwenen. Om de woning in zijn oude glorie te herstellen wou de klant op verschillende plaatsen nieuwe ornamenten op oa. de wanden, aan de plafonds en ter hoogte van de binnendeuren.

 

De majestueuze trap in de hal werd gekopieerd zodat het lijkt alsof deze origineel ook de tweede verdieping bediende.

De klassieke mouluren staan in schril contrast de strakke vormgeving van de architectuur van de achtergevel. Deze achtergevel moest ervoor zorgen dat er zoveel mogelijk licht zou binnenvallen in de woning wat meer dan gelukt is met de 3m80 hoge minimal windows in de keuken en living.

 

Ook op niveau -1 diende er licht binnen getrokken te worden gezien zich daar een complete spa met een 15,5m lang binnenzwembad, sauna, massageruimte en fitness bevindt. Vier grote -lichtstraaten die verwerkt zijn in het bovenliggend terras laten het zwembad oplichten. Door het terrein mee te verlagen lijk je nu ook recht de tuin in te zwemmen en kan ook daar gebruik gemaakt worden van grote glaspartijen. De fitness/polyvalente ruimte krijgt zo ook een betere connectie met buiten.

Het gehele eerste verdiep werd ingericht als een master bedroom met bijhorende dressing, badkamer, bureau en extra ruimte voor nog een kamer en/of bureau. Op de tweede verdieping bevinden zich nog 4 andere kamers met bijhorende badkamers.

De voorgevel is gerestaureerd in zijn originele staat, echter hebben we de toegangspoort wel (onopvallend) verbreed om zo de mogelijkheid te geven in te rijden met een auto.

 

Foto’s © Annick Vernimmen

Meer weten over dit project?

Wij brengen u in contact met deze vakmensen.

Neem contact op