Schellen Architecten

Moderne villa Dilbeek

Moderne villa bouwen met zwembad

Het programma van de bouwheer was behoorlijk uitgebreid: een minimalistische woning met strakke belijningen, maar toch warm van sfeer en praktisch in onderhoud, met de nodige aandacht voor de hobby’s van de bewoners. Een autoverzamelaar vraagt nu eenmaal een grote garage, en een uitgebreide fitness, wellness en een goed uitgeruste keuken vervolledigden het eisenpakket. De architect bouwde een ruime villa die toch duurzaam en energievriendelijk is en die qua ruimtebeleving op schaal van de bewoners blijft. Licht, ruimte en functionaliteit zijn de kernwoorden, en natuurlijk een optimaal contact met de prachtige tuin.

Oorspronkelijk waren het twee kleinere percelen die we via een verkavelingwijziging hebben laten samenvoegen. De oriëntatie en zichten waren optimaal: achteraan grenst het perceel aan een park en het helt ook af naar achter toe. Dit geeft de mogelijkheid om met niveaus te werken in de tuin. Het woongedeelte en alle slaapkamers zijn dan ook volledig gericht op het achterliggende landschap met een riant beglaasde tuingevel. Overdekte terrassen en oversteken zorgen voor de nodige bescherming tegen de regen en de middagzon. Aan de straatzijde is de woning vrij gesloten. Dieper liggende vlakken zorgen voor de nodige dieptewerking en de gevraagde discretie.

Hoe weerspiegelt dit ontwerp je visie op architectuur?

Typisch aan onze architectuur is dat ze zeer strak, rationeel en functioneel is. Het inbrengen van extra gelaagdheden en spanningen in elk ontwerp vinden we daarom heel belangrijk. In elke woning probeer ik naast het louter functionele iets speciaals te stoppen: een beetje suspens, een verrassing. Als je een ontwerp ziet, doorgrond je het nooit van de eerste keer. Alle mensen zijn anders en dus moet ook elk huis een eigen verhaal brengen.

Vanwaar de combinatie van de verschillende constructiematerialen?

Dankzij de traditionele methode van dragend metselwerk en betonplaten kunnen we ruime overspanningen maken en heeft het gebouw de nodige massa en inertie. De gevels zijn afgewerkt met natuurstenen gevelplaten, een afwisseling van gebroken witte kalkzandsteen en warm grijs graniet. De keuze werd ingegeven omwille van het tijdloze, de mooie vlakwerking en de duurzaamheid op lange termijn. De met zorg gekozen superslanke raamkaders vormen nauwelijks een scheiding tussen binnen en buiten.

Hoe heb je het uitgebreide woonprogramma een plaats kunnen geven?

Door de woning volledig te onderkelderen. De ruime garage is bereikbaar door een autolift. Ook wellness, fitness en logeerkamer vind je op de kelderverdieping. Het gelijkvloers herbergt de leefruimtes en heeft contact met de mezzanine op de bovenverdieping door een vide achter het dubbelhoge raam centraal in de woning. Op de verdieping zijn dan afzonderlijk afsluitbare zones voor ouders en kinderen. Op vlak van circulatie kozen we voor een brede trap met lange aantreden en minimalistisch opgevatte deuren zonder zichtbare klinken.

Welke waren de andere aandachtspunten voor het interieur?

De sobere lijn van de architectuur is daarin doorgetrokken, net als in de tuin en het zwembad. De verschillende ruimtes lopen open en naadloos in elkaar over, de zuiverheid van het ontwerp zonder complexe of vergezochte oplossingen brengt rust, en in vormgeving en materiaalgebruik maakten we eerlijke keuzes zonder de functionaliteit uit het oog te verliezen. Kleuren brengen sfeer, soms opvallend, vaak heel discreet en ze ondersteunen de vormgeving. Sterke lijnen in de architectuur extra benadrukken met een kleur is de kers op de taart.

Hoe ga je om met duurzaamheid in een toch erg riant project?

Duurzaam bouwen begint met compact bouwen. Niettegenstaande de ruime omvang van de woning is ze toch compact opgevat. Ik weiger wel in te boeten op riante glaspartijen. Als een huis volop door de natuur omgeven is, dan moet het voor mij daarop ook een venster zijn. Maar we plaatsen die glaspartijen zeer doordacht, zodat ze ook inzake energie winsten opleveren. We kozen voor glas dat goed isoleert en ook de buitenschil is goed geïsoleerd. Zowel de verwarming als het warm water worden gevoed door een warmtepomp op grondboringen en we verluchten mechanisch met warmterecuperatie (systeem D). Meer en meer bestuderen we ook de volledige levensloop van materialen: hoe zijn ze geproduceerd, getransporteerd en hoe kunnen ze later hergebruikt worden?
Foto’s  Kris Dimitriadis en Yannick Milpas

Schellen Architecten

Boslaan 26

2820 Bonheiden

Tel. +32(0)15  420525

info@schellen.be

www.schellen.be

Meer weten over dit project?

Wij brengen u in contact met deze vakmensen.

Neem contact op