OOA | Office O architects

VILLA MQ Tremelo

ooa office

In Tremelo, in de provincie Vlaams Brabant, wekt een atypisch huis nieuwsgierigheid op. Achter de intrigerende, elegant gewelfde gevel speelt zich nochtans, in alle rust, een gewoon gezinsleven af. Dankzij het uitgekiende ontwerp van Office O Architects was het niet nodig keuzes te maken tussen architecturaal object en functionele leefruimten.

 

Achter Villa MQ gaat een uniek verhaal schuil. De opdrachtgevers hadden maar één verzoek toen ze zich wendden tot de Gentse architecten OOA | Office O architects: ze wilden een organische architectuur.

 

“De vraag was heel duidelijk”, legt Magalie Munters uit, “de klanten wilden iets speciaals, maar ook een gezinswoning waar het goed leven is.” Op architecturaal gebied kregen de ontwerpers carte blanche. De opdrachtgevers legden wel een heel korte uitvoeringstermijn op. De woning, zelfs met haar organische vormen, is volledig in overeenstemming met de stedenbouwkundige voorschriften.

 

ALS EEN SPIRAALVORMIG SCHELP

Aan de straatzijde staat de bezoeker tegenover een voorgevel die ogenschijnlijk geen enkele opening heeft.De voorgevel loopt parallel met de weg en prijkt boven op een talud. Een brede helling en een trap lopen zacht af naar de ingang van het huis. De vorm is puur en karaktervol. De uitgesproken welving geeft de gevel een zekere sensualiteit. Deze beweging is een voorbode van het leven dat zich afspeelt achter de muren, zoals een spiraalvormig schelp beschutting biedt aan het dier dat erin leeft. De woning keert de straat de rug toe en concentreert zich op de wisselwerkingen tussen de binnenruimten.

 

EEN ARCHITECTUUROBJECT TOT LEVEN BRENGEN

OOA|Office O architects is erin geslaagd het gezinsleven te laten samensmelten met de vormelijkheid. “We moesten niet alleen aan verhoudingen en andere esthetische aspecten denken, maar in de eerste plaats huiselijkheid creëren, een woning waarin een gezin comfortabel kan leven. Voor iedere ruimte in het huis is een 3D-studie en visualisatie gemaakt. Er is niets aan het toeval overgelaten”, leggen de architect uit.

 

DE VEELZIJDIGHEID VAN BETON

Beton drong zich onmiddellijk op bij de uitvoering van het project. “Zonder beton hadden we het organische karakter en de complexe vormen van het huis moeilijker kunnen realiseren”, leggen de architect uit. “Wij houden van de mogelijkheden van beton. Het biedt tegelijkertijd een oplossing voor structurele, esthetische en uitvoeringstechnische vraagstukken.” Anders dan men zou verwachten, vereiste de ruwbouw van Villa MQ geen toepassing van speciale technieken: beton en klassieke wapening deden het werk. De complexe, welvende vormen werden door ons zorgvuldig voorbereid, zodat de uitvoering eenvoudig en snel kon gebeuren.

 

EEN TRAP ALS CENTRALE SPIL

De ingang van het huis verschuilt discreet in het aangelegde talud. Het eerste niveau situeert zich half ondergronds. Daar bevinden zich  de inkomhall, de toegang tot de verdiepingen, de slaapkamer van de ouders (met badkamer en uitzicht op de tuin) evenals de bergruimten en de garage. Via de trap bereikt men achtereenvolgens de keuken en de eetkamer, de woonkamer en ten slotte op de verdieping de slaapkamers van de kinderen en hun badkamer.

Concreet bestaat het huis uit een aaneenschakeling van vijf halve verdiepingen die met elkaar verbonden zijn door een spectaculaire centrale trap in staal met een borstwering van parabolisch geplaatste kabels. De trap scheidt en verbindt de verschillende functies.

 

tekst:  Sylvie Reversez

fotografie:  Tim Van de Velde en Philippe van Gelooven

OOA | Office O architects

Predikherenlei 14

B-9000 Gent

Tel. +32 (0)9 2252590

ooa@ooa.works

www.ooa.works

Meer weten over dit project?

Wij brengen u in contact met deze vakmensen.

Neem contact op