This home is a mix between Italian charm and contemporary class – a striking appearance in an open, rural setting. The design was done in close consultation with the architect. For example, about elements such as the terrace and the “shelter” of the garage in a green hill to meet urban planning requirements. In short, a constructive interaction between design disciplines.

Playing with heights and widths

The narrow plot and the height differences were complex challenges that we successfully completed through smart interventions. For example, concrete retaining walls – concealed in a sloping yew volume – absorb the differences in level: from the roof to the ditch level, more than five meters. A robust garden wall separates the house from the adjacent parking lot. And the existing hedge on the property boundary was replaced by green volumes. This makes the garden look wider because it optically blends into that of the neighbors.

Including a wonderful water landscape

The terrace is adjacent to a beautiful pond and the wide landscape. To create a sense of security, we planted trees with sufficient mass. We also applied volumes of beech to hide the foundation of the terrace and slope and to create a green slope. The lower-lying water would hardly be visible from the house. The solution: we dug a sloping basin to create a gentle bank with a view of the water. In the basin we created a swamp zone with water-loving plants such as Darmera peltata, Carex muskingumensis, Iris siberica and a bald cypress. There is also a terrace here, surrounded by exuberant greenery – a safe place in the wide open space.

Mix between old and new

The staircase that provides access to the terrace is also a seating element in bamboo decking. They also return elsewhere in the garden to experience the natural spectacle in peace. One willow of the existing groves has been preserved for its characteristic shape. Furthermore, the planting is geared to the characteristics of the polder landscape. The residents only wanted white flowers. To avoid that the whole thing would look monotonous, the choice was made for planting with different leaf shapes and textures.

Strong example of landscape art

The great strength of this garden lies in the application of thoughtful “land art”: excavations for transparency, slopes and slope lines to compensate for the differences in level, and striking volumes for a strong structure. The slopes, sculpted curves and bowl-shaped cove break the straight lines of the narrow plot. The beautiful willow tree on the peninsula is the icing on the cake of this eventful and atypical villa garden.

View the project page of Peter van der Velden Exclusive Outdoor Spaces here

Read more
Want to know more?

Ask Peter van der Velden Exclusieve Buitenruimtes your question

Ask your question

Peter van der Velden Exclusieve Buitenruimtes

Show more Contact Peter van der Velden Exclusieve Buitenruimtes
Want to know more?

Ask Peter van der Velden Exclusieve Buitenruimtes your question

Ask your question

More inspiration

Farmhouse
De Toren Interieurs

Farmhouse

Atmospheric rural villa
Villa Delphia

Atmospheric rural villa

Den Bosch
Culimaat

Den Bosch

Next project by Peter van der Velden Exclusieve Buitenruimtes
Front garden that can be seen
Peter van der Velden Exclusieve Buitenruimtes

Front garden that can be seen

Visit website