Studio Roy de Scheemaker

Holiday home in Mallorca

Rural minimalism with an authentic Spanish feel.
Renovation project of an old villa.

The property

The original detached house is somewhat hidden in a walled garden within walking distance of the beach. It dates from the early 1960s and has been set up as a home/studio for an artist. An area of ​​400 m2 in 2 layers, a swimming pool and a large garden.

Client’s wish

We have a connection with the environment. This house has potential, but needs to be adapted to meet all our needs for a holiday home. Lots of friends and family coming to stay, so keep it practical. However, we want to keep a Spanish vibe.

Concept

Creating a certain vibe can often be found in small things. Less is more…. The typical light, a certain use of materials, a curve, a specific object.
We are breaking down the walls on the ground floor and moving the indoor gallery into the living room. This creates one large living room with space for a kitchen and a large table. We turn the salon 180 degrees. There is now direct contact with the garden and swimming pool. Because life largely takes place outside, there will be a shaded area with an outdoor kitchen in the far corner of the garden. From that point you have a beautiful view of the house. New bathrooms are added upstairs. Everything is pulled tight and rearranged. By also introducing above the round passages, that typical Spanish atmosphere is created here too.

Restored porticos and garden

The house has several porticos, where you can dine, hang out or enjoy the setting sun. The neglected garden and porticos are carefully restored. The old Canariensis palms were given more space, so that they come into their own.

Collaboration with Gorg de Mar, Palma and H&S interior construction.

Photography: Peter Baas

Read more
Want to know more?

Ask Studio Roy de Scheemaker your question

Ask your question
Want to know more?

Ask Studio Roy de Scheemaker your question

Ask your question

More inspiration

Project Nijlen
Aliplast Aluminium Systems

Project Nijlen

Romantic garden – Someren
Fons Linders Tuinmeesters

Romantic garden – Someren

Country house for four seasons
ENZO architecture & interior

Country house for four seasons

Next project by Studio Roy de Scheemaker
1950s villa
Studio Roy de Scheemaker

1950s villa

Visit website