Remy Meijers

Herenhuis Hoorn

Dit eigentijdse herenhuis ligt ingeklemd tussen het Markermeer en het oude stadscentrum van Hoorn. Uitdaging was dan ook om het interieur zo vorm te geven dat beide oriëntatiepunten tot hun recht zouden komen. Het vijf verdiepingen tellende pand, met een klassiek souterrain en bijbehorende bel-etage, bood daartoe alle ruimte. De leefruimtes zijn aan de voor- en achterzijde, terwijl de meer functionele vertrekken gepositioneerd zijn in het hart van de woning.

Het beste zichtbaar is dit op de bel-etage waar aan de achterzijde de is gericht op de stad. Ook aan de voorzijde is een zitje gecreëerd, zodat de bewoners vrij uitzicht hebben op het water. Op de eerste etage hebben ze dat vanuit de slaapkamer, terwijl de kantoorruimte zich op de stadskern richt. Ingeklemd tussen deze ruimtes liggen de garderobekamer en de badkamer. Door de indeling kan het daglicht overal in de woning tot diep in het interieur binnendringen, waardoor alle interieurelementen en materialen optimaal tot hun recht komen. Zo dragen de dubbele taatsdeuren op de eerste verdieping bij aan de ruimtelijkheid van het interieur.

In het souterrain springt niet alleen het lange keukenblok in het oog, maar ook het eiland met werkblad en eetkamertafel, dat als een sculptuur in de ruimte is geplaatst. De positie van beide versterkt het gevoel van diepte, een uitgangspunt dat ook op de andere etages gehanteerd is. In de scheidingswand tussen keuken en bijkeuken zijn verschillende functies verwerkt. Hetzelfde geldt voor de wand aan de kop van de eetkamertafel die onder meer plaats biedt aan een televisie en openhaard. Op de bel-etage is dit herhaald in het wandelement dat zich in de zithoek bevindt.

Iedere etage heeft door het gebruik van uiteenlopende materialen een eigen spanning. De cementachtige gietvloer in het souterrain heeft een robuuste uitstraling, de eikenhouten vloer op de bel-etage zorgt daarentegen voor een meer intieme sfeer. Het zijn onder meer de materialen die ervoor zorgen dat de woning karakter heeft, hetgeen in een nieuwbouwwoning niet vanzelfsprekend is. Dit herenhuis heeft door de architectuur, de indeling en inrichting een vanzelfsprekende, volwassen uitstraling. Alsof het op de scheidslijn tussen water en stad nooit anders geweest is.

Fotografie: René Gonkel

Tekst: Paul Geerts

Lees verder
Wil je meer weten?

Stel Remy Meijers je vraag

Stel je vraag
Wil je meer weten?

Stel Remy Meijers je vraag

Stel je vraag

Meer inspiratie

Moderne keuken met Viking apparatuur
Van Galen Keuken & Bad

Moderne keuken met Viking apparatuur

Villa Wassenaar
B&G Audio | Video | Domotica

Villa Wassenaar

Binnenkijken bij Chris en Janneke
Laurens Badkamers

Binnenkijken bij Chris en Janneke

Volgende project van
Penthouse Amsterdam
Remy Meijers

Penthouse Amsterdam

Bezoek website