Logo Royal Botania logo marantz logo hemels wonen
Tihany Design

Mandarin Oriental Bosphorus, Istanbul

Het nieuwste luxehotel van Istanbul komt tot leven op een van de mooiste locaties langs de Bosporus. Geïnspireerd door de bepalende rol van de iconische waterweg in de geschiedenis en het karakter van de stad, is het nieuwe hotel een eigentijdse ode aan Istanbul en zijn unieke positie in de wereld. Met veel aandacht voor detail straalt The Mandarin Oriental Bosphorus een sterk gevoel van plaats uit met een verfijnde elegantie. Op maat gemaakte materialen en kenmerken in het hele hotel zorgen voor verrassingselementen en creëren een unieke luxe-ervaring die alle bezienswaardigheden van de rijke en gelaagde geschiedenis van de stad samenbrengt, met het oog op een even rijke en kleurrijke toekomst.

De dubbele ingang van het hotel opent naar een dramatische omgeving van marmer, zilver travertijn en bronzen schermen met ingewikkelde patronen in een eigentijdse, zonovergoten ruimte. In het midden van de foyer staat een opvallende kroonluchter die ook dienst doet als op maat gemaakt uurwerk. Een moderne interpretatie van ’s werelds vroegste zonnewijzers, de kroonluchter symboliseert de krachtige overbrugging van de tijd, een concept dat de basis legt voor het doordachte, locatiespecifieke interieur van het hotel.

Donkergrijze marmeren vloeren zijn gerangschikt in een visgraatachtig patroon, waardoor een gevoel van vier verschillende richtingen ontstaat die de stroom van gastenbewegingen vanaf de ingang leiden. Direct verder wordt een prominente galerijgang een brandpunt van de begane grond met een langwerpig marmeren bekken met delicaat Cesm-I Bulbul-glaswerk (‘nachtegaaloog’) om de Bosporus zelf te symboliseren. Voering zijn de galerij zijn ‘geschenken’ van de Bosporus, die zijn rol in de uitwisseling van goederen en ideeën demonstreren. Zes rariteitenkabinetten, elk zorgvuldig samengesteld met specifieke collecties, vertegenwoordigen zes thema’s: tijd, traditie, emblemen, ontdekking, versiering en smaak, die als directe inspiratie dienen voor het ontwerp in het hele hotel. Voorbij de galerij biedt de lobbylounge de gasten een comfortabele, frisse ruimte met een warm kleurenpalet verankerd in de kleuren paars en goud.

De receptie bevindt zich links van de ingang en toont de decoratieve bronzen metalen schermen die door het hele hotel te zien zijn, het ingewikkelde patroon geïnspireerd op een traditionele vorm van weven. De ronde ontvangstlounge, gedeeltelijk omsloten door een uniek scherm van metaal en glas, zoals we ook terugzien in de bar op de begane grond, sluit aan op een klein buitenterras en een intieme leeszaal.

Rechts van de ingang nodigen juwelendoosachtige etalageruiten gasten uit om even te pauzeren en de winkeldisplays te bewonderen. Aan de andere kant van de hal is de hotelbar, waar de gasten worden gehuld in een mannelijke, maar verfijnde ovale ruimte met uitzicht op de binnenplaats en de aangrenzende intieme fumoires. De bar zelf wordt omlijst door leren panelen en metalen stiksels langs de voorkant van de bar en structurele kolommen, terwijl boven gouden hangende verlichting eigentijdse bronzen vloeibare metalen panelen geïnspireerd op Turkse typografie zich organisch uitstrekken boven de ramen met uitzicht op de binnenplaats.

Geïnspireerd door de bezienswaardigheden en geuren van de Bazaar, put het restaurant aan het uiteinde van de begane grond uit de kleuren en texturen van koffie, kaneel en saffraan. Bij binnenkomst in de buurt van de golvende donkere metalen van de showkeuken, worden gasten onmiddellijk meegezogen in de energie die uitgaat van de centrale actie. Boven vervaagde eiken visgraatvloeren balanceren grootschalige draadkroonluchters de rijke kleuren en materialen van de locatie met delicate, lantaarnachtige verlichting.

De spa van het hotel is ontworpen als een grote cirkelvormige Zen-tuin. Met glas omsloten tuinpanelen grenzen aan de buitenste cirkelvormige laag, terwijl Ottomaanse geïnspireerde bogen een interieurgevoel van kalmerend ritme creëren. Elke ring is ontworpen om het gevoel van tijd te vertragen terwijl gasten zich een weg banen door de centrale tuin en in een serene staat komen. Vrij gevormde decoratieve metalen schermen bij de ingang van de spa sluiten weer aan op de luspatronen van traditioneel weven. Het elegante en rustige binnenzwembad beschikt over semi-privé cabana’s en een grote verlichte plafondinham die is geïnspireerd op Turkse landschappen. Grenzend aan het zwembad leidt een houtnerfgang ingelegd met geometrische patronen naar Hammams, die beide een gelaagd geometrisch plafond hebben, geïnspireerd op de ingewikkelde ontwerpen van traditionele Turkse baden.

Boven zetten de gastengangen een elegante en doordachte toon met warm hout en getextureerde wandbekleding. Details zoals de Cesm-I Bulbul-pendelverlichting en de bronzen spiegel met patroon die die van de metalen schermen op de begane grond weerspiegelt, dragen het ontwerpverhaal naadloos over in de kamers en suites.

In de kamers stralen organische texturen en patronen samen met op maat gemaakte metalen en lederen details een natuurlijke verfijning uit. De verlichting aan het bed projecteert het terugkerende schermpatroon, terwijl een verschuifbaar wandpaneel naar de badkamer een motief heeft dat is geïnspireerd op de Turkse levensboom. Door de hele ruimte nodigen verfijnde meubels en unieke, soms verborgen details, zoals de Ottomaanse geïnspireerde binnenbekleding van de minibar, gasten uit om de vele nuances van het ontwerp te verkennen en te ontdekken.

Lees verder
Wil je meer weten?

Stel Tihany Design je vraag

Stel je vraag
Huisvesting, Gebouw, Binnen, Meubilair, Interieur Ontwerp, Slaapkamer, Kamer, Monitor, Scherm, Appartement
Water, Buitenshuis, Natuur, Gebouw, Kustlijn, Zee, Waterkant, Brug, Kust, Hotel
Restaurant, Cafetaria, Stoel, Café, Lobby, Interieurontwerp, Tafel, Food Court, Eettafel, Gebouw
Meubilair, Binnen, Deur, Behuizing, Tapijt, Monitor, Scherm, Tafel, Balkon, Woonkamer
Wil je meer weten?

Stel Tihany Design je vraag

Stel je vraag

Meer inspiratie

Project Oisterwijk
Nanne Schuiveling

Project Oisterwijk

Villa In Het Buitengebied
François Hannes

Villa In Het Buitengebied

Totaalinrichting van een woning in Berchem
Contekst

Totaalinrichting van een woning in Berchem

Volgende project van
The Breakers Palm Beach, Florida
Tihany Design

The Breakers Palm Beach, Florida

Bezoek website