logo Logo Blaauw logo hemels wonen Logo TKI

In het spoor van Fons Linders Tuinmeesters

In het spoor van Fons Linders Tuinmeesters

Bijzondere groenprojecten in de hippische sector

Het creëren van unieke tuinen is het handelsmerk van Fons Linders Tuinmeesters. Compact en intiem of juist markant en groot: het kan allemaal en een verrassing is altijd verzekerd. Met een team van vijftien medewerkers realiseren ze van oudsher exclusieve tuinen bij woningen, instellingen en bedrijven.

Sinds enkele jaren zijn deze bevlogen hoveniers ook actief in de hippische sector. Naast het ontwerp nemen ze ook de aanleg en het onderhoud voor hun rekening. Proactief en volledig ontzorgen van de klant zijn hierbij sleutelwoorden waarbij indien gewenst de privacy van de opdrachtgevers gewaarborgd is. Naast de Begijnhoeve 2.0 in Postel en een niet nader te noemen exclusieve Springstal in België werden naast het ontwerp van het complete landschap deze ook aangelegd en onderhouden. Een mooie aanleiding voor een goed gesprek met twee opdrachtgevers. 

‘Een tuin heeft een ziel nodig’

Grote hallen en veel open ruimtes: dat is kenmerkend voor een gemiddelde stoeterij. Hoe maak je van alle losse onderdelen één geheel? Een hippisch complex is vaak functioneel ingericht. Praktisch maar weinig sfeervol. Dat het ook anders kan, bewijst Fons Linders Tuinmeesters bij de aanleg van Begijnhoeve 2.0.

‘Een tuin moet voor zich spreken en aansluiten bij het karakter van de omgeving. Dat is bij een paardenbedrijf een uitdaging, want die hebben vaak een kille, zakelijke uitstraling.’ Aan het woord is Rob van Puijenbroek, begenadigd dressuurrijder en eigenaar van Begijnhoeve 2.0.  ‘Voor mijn stal wilde ik een tuin met een ziel. Ik hou van mooie dingen en vind de stijl van Fons Linders Tuinmeesters fantastisch. Zij kunnen een zakelijke stoeterij een bijna speelse uitstraling geven, zodat het ineens een bijzondere plek wordt.’

Van aardappelveld tot stoeterij

Alles begint met visie, met het vermogen om iets te zien waar nog niets is. ‘Het was een aardappelveld en het moest een stoeterij worden’, aldus Rob over Begijnhoeve 2.0. ‘Daarvoor hadden we een sprekend ontwerp nodig dat ook functioneel is. Bijzonder maar behapbaar.’ Met die uitdaging gingen Jan en Fons aan de slag en al snel lag er een ontwerp. Rob: ‘Dat ontwerp was mooi, maar toch ontbrak er iets. Toen heeft Jan uit zichzelf een geheel nieuw ontwerp gemaakt, speelser en met veel rondingen. Ze durfden van hun eigen ontwerp af te stappen en dat is niet vanzelfsprekend voor een tuinarchitect. Het bleek een goede zet, want het tweede ontwerp was een schot in de roos.’

Ruimte voor eigen inbreng

Ook bij de realisatie was Fons Linders Tuinmeesters actief betrokken. De borders, tuinen, vijvers en sierbestrating zijn door hen aangelegd. ‘Daarnaast hebben ze advies gegeven over de werkzaamheden van de hoofdaannemer, bijvoorbeeld over verhardingen, beregening et cetera’, aldus Rob. Ontzorgen staat bij de tuinmeesters centraal, maar dan wel met alle ruimte voor opdrachtgevers om betrokken te blijven. Rob: ‘Eén keer per week hadden we werfvergadering. Daardoor blijft het ook een stukje van jezelf en heb je de ruimte om er je eigen visie en passie in kwijt te kunnen.’

Van tekening naar uitvoering

Een sterk plan en een gestructureerde samenwerking zijn belangrijke basisvoorwaarden voor een resultaat naar verwachting, maar toch is het altijd afwachten. Rob: ‘Door de enorme oppervlakte, in totaal 15 hectare, is de investering groot. Het begint met alleen een tekening. Het is moeilijk om je op basis daarvan een voorstelling te maken van het eindresultaat. Zo werd bijvoorbeeld meer dan 10.000 m2 gevuld met een bepaald siergras. Dat kan goed uitvallen, maar het kan ook tegenvallen. Gelukkig werden de verwachtingen waargemaakt. Binnen een paar maanden was het gras volgroeid en zat iedereen met open mond te kijken naar onze groene zee.’

Wow-effect

‘Wat een rust.’ Dat is volgens Rob de reactie van veel bezoekers. ‘Het paardenbedrijf is heel uitgestrekt, maar de tuin verbindt alle elementen. Daardoor ontstaat eenheid. We zitten hier in het hart van de Kempen en dat zie je terug in de tuin. Dat is typisch voor Fons Linders Tuinmeesters: ze kijken goed naar de omgeving en sluiten daarbij aan. En dat draagt uiteindelijk weer bij aan een serene uitstraling met wow-effect.’

‘Kleurrijk in ieder jaargetijde’

Naast de Begijnhoeve 2.0  is, eveneens in België,  een compleet plan ontwikkeld en aangelegd, dit keer voor een exclusieve springstal wiens naam om privacy redenen niet genoemd wordt. Bijzonder bij dit project was dat Jan verantwoordelijk was voor tijdig én binnen budget realiseren van het complet outdoor project.

Voor deze klant zijn naast de tuinen ook de springarena, inclusief tuinhuis en omliggende borders ontworpen en gerealiseerd. Daarbij is het reeds bestaande landschap als uitgangspunt genomen. ‘Wat eerst een paddock voor de paarden was, is een wintertuin geworden’, aldus Anneke Kemps, beheerder van deze Springstal. ‘We noemen het een wintertuin omdat we in ieder jaargetijde bloemen hebben. Het is heel kleurrijk!’

Regie pakken

Naast het landschappelijk ontwerp zorgde Jan voor het bouwmanagement inclusief budgetbewaking. Dat is een andere rol dan die van hovenier, maar ook dat is voor Fons Linders Tuinmeesters vertrouwd terrein. Anneke: ‘De afspraken zijn volgens plan uitgevoerd, ondanks dat het een strakke planning was. We zijn volledig ontzorgd in de uitvoering. Het is fijn als iemand de regie pakt en zegt: zo gaan we het doen.’

Eén geheel Het resultaat stemt tevreden, aldus Anneke: ‘De samensmelting van bloemen en planten is prachtig, het is één geheel. Daar krijgen we ook veel positieve reacties op.’ Een bijzonder element in het ontwerp is het tweede tuinhuis. ‘Het is opgetrokken in de stijl van het oorspronkelijke tuinhuis. Het frame bestaat uit houtskeletbouw en op het dak liggen leien. Dat geeft een mooie, landelijke uitstraling. Vanuit het tuinhuis kijk je uit op de springbaan, met daarachter de beplanting. Die combinatie is heel mooi. De groenvoorzieningen maken het complex compleet.

Bekijk hier de projecten van Fons Linders Tuinmeesters

Terug naar blog