This contemporary mansion is sandwiched between the Markermeer and the old city center of Hoorn. The challenge was therefore to design the interior in such a way that both landmarks would come into their own. The five-storey building, with a classic basement and associated piano nobile, provided ample space for this. The living spaces are at the front and rear, while the more functional rooms are positioned in the heart of the house.

This is best visible on the first floor where the rear is oriented towards the city. A seat has also been created at the front, so that the residents have an unobstructed view of the water. On the first floor they have this from the bedroom, while the office space focuses on the city center. The cloakroom and the bathroom are wedged between these spaces. Due to the layout, daylight can penetrate deep into the interior throughout the home, making the most of all interior elements and materials. For example, the double pivot doors on the first floor contribute to the spaciousness of the interior.

In the basement, not only the long kitchen block catches the eye, but also the island with worktop and dining room table, which is placed in the space like a sculpture. The position of both enhances the sense of depth, a starting point that is also used on the other floors. Various functions have been incorporated in the dividing wall between kitchen and pantry. The same applies to the wall at the head of the dining room table, which offers space for a television and a fireplace. This is repeated on the first floor in the wall element that is located in the seating area.

Each floor has its own tension due to the use of various materials. The cement-like cast floor in the basement has a robust appearance, while the oak floor on the first floor provides a more intimate atmosphere. It is, among other things, the materials that ensure that the house has character, which is not self-evident in a new-build house. This mansion has a natural, mature appearance due to the architecture, layout and furnishings. As if it has never been different on the dividing line between water and city.

Photography: René Gonkel

Text: Paul Geerts

Read more
Want to know more?

Ask Remy Meijers your question

Ask your question
Want to know more?

Ask Remy Meijers your question

Ask your question

More inspiration

Cupboard wall house Breda
Anselm Oome Interieurbouw

Cupboard wall house Breda

Maintenance-friendly and sleek garden
Buytenryck

Maintenance-friendly and sleek garden

Apartment Merckt Groningen
Duin Interior

Apartment Merckt Groningen

Next project by Remy Meijers
Villa Vleuten
Remy Meijers

Villa Vleuten

Visit website