Tieleman Keukens

Binnenkijken in een Tieleman-keuken te Oostvoorne

Lydia en Dennis verbouwden hun woning – een gemeentelijk monument en erfstuk uit 1934 – tot een heerlijk familiehuis waar ze tot in lengte van dagen willen blijven wonen. Pronkstuk is de keuken, hart van het pand.

“Ooit woonden mijn opa en oma hier”, vertelt Lydia terwijl we naar het gezellige jarendertighuis kijken. “Het perceel bestond toen vooral uit weiland. Op een deel hiervan woont nu mijn zus, van de rest maakten we een uitgestrekt grasveld met terrassen en een bijgebouw met veranda.” Samen met een architect maakte het stel een ontwerp voor een verbouwing. Een van de wensen betrof een ouderslaapkamer beneden, zodat Lydia en Dennis hier samen oud kunnen worden. De achterliggende, oude schuur bood hiervoor de ideale plek: deze werd afgebroken, volgens welstandsvoorschriften opgebouwd en middels een lichte corridor aan het hoofdhuis verbonden.

Stoer keukeneiland
Grootste wens van Lydia en Dennis was een ruime woonkeuken, waar ze samen met hun zoon Pepijn, vrienden en familie heerlijk kunnen koken, eten, drinken en samen zijn. Dennis: “Voor het ontwerp van de keuken klopten we aan bij Tieleman Keukens, een begrip bij ons in de regio. Onze vorige keuken kwam ook bij hen vandaan en naar grote tevredenheid.” Gerwin den Besten van Tieleman Keukens vertelt: “Lydia en Dennis kozen voor een flink keukeneiland met een stoer, dik aanrechtblad van betonlook. Eromheen is voldoende ruimte, waardoor het eiland extra sterk tot zijn recht komt. Op de kop plaatsten we vier krukken haaks op elkaar, waardoor je gezellig bij elkaar zit. De fronten in zowel het eiland met fornuis en oven, als in het langgerekte element onder de ramen, zijn wit gematteerd. Voor het kraanwerk en alle apparatuur kozen ze matzwart, dat mooi combineert met de keramische vloer in Belgisch hardsteen-look.” De inbouwkast werd bekleed met warm ogend eikenwildfineer, net als de bouwkundige pilaar die noodzakelijk was om de uitbouw te realiseren. Gerwin: “Wildfineer heeft dezelfde spontane tekening als natuurlijk hout en als voordeel dat het niet gaat werken.” Met een bezoek aan de fabriek koos het stel ter plekke de gewenste delen: met een rustige tekening, weinig knoesten en zonder gaten.

Transparant van opzet
Tussen keuken en zitkamer werd een stalen pui met openslaande deuren geplaatst, zodat deze ruimten – indien gewenst – van elkaar kunnen worden afgesloten. Visueel ontstaan twee delen, terwijl het open karakter behouden blijft. Lydia: “De avond verschuift hier van achteren naar voren: we beginnen met een glas wijn aan het keukeneiland aan de achterzijde van het huis, eten aan de zelfontworpen tafel en ’s avonds ploffen we op de bank in de zitkamer aan de voorkant. Ons thuis heeft alles wat we nodig hebben.”

Tekst: Lotje Deinum
Fotografie: Denise Zwijnen

Lees verder
Wil je meer weten?

Stel Tieleman Keukens je vraag

Stel je vraag
Wil je meer weten?

Stel Tieleman Keukens je vraag

Stel je vraag

Meer inspiratie

Fractions – Kwartsgrijs
Fractions

Fractions – Kwartsgrijs

Giorgetti renoveert het Milanese atelier in ‘Via Serbelloni’
Giorgetti Atelier Antwerp

Giorgetti renoveert het Milanese atelier in ‘Via Serbelloni’

Strakke moderne villa met zwemvijver
Joos Tuinarchitectuur

Strakke moderne villa met zwemvijver

Volgende project van
Exclusief Ruvido by Eric Kant en Mereno
Tieleman Keukens

Exclusief Ruvido by Eric Kant en Mereno

Bezoek website