Foam Architecten

Dijkwoning aan de Rotte

Een samengevoegde twee-onder-een kapwoning op één van de mooiste plekjes van Rotterdam

Direct aan de Rotte ter hoogte van de Bergse plassen staat deze voormalige twee-onder-een kapwoning van ruim 100 jaar oud. Verliefd geworden op de idyllische plek en het schattige dijkhuisje besloten onze opdrachtgevers het avontuur aan te gaan. 

Ondanks dat de nieuwe woning een samenvoeging zou worden van de twee bestaande woningen bleef de grootte beperkt. Om hier een antwoord op te geven ontwierpen we een grote, hoge aanbouw aan de achterzijde en zijkant van de woning. De aanbouw maakt gebruik van het hoogteverschil in het perceel, waardoor je met een tweetal tredes afdaalt vanuit de woning de aanbouw in. De aanbouw biedt ruimte aan de eetkamer en keuken, een ensuite speelkamer en aan de zijkant van het huis de entree met garderobe.

Ook op de eerste verdieping was de ruimte van het oorspronkelijke huis beperkt, wat is opgelost door het realiseren van een verdiepingshoge dakkapel die deels op de nieuwe aanbouw staat. De dakkapel biedt ruimte aan een tweetal slaapkamers en kinderbadkamer, ieder met wijds uitzicht over de tuin en aangrenzende kwelwaters van de Rotte.

In het ontwerp is ervoor gekozen de aanbouw en originele woning duidelijk van elkaar te onderscheiden. De woning is (opnieuw) voorzien van gevelisolatie met stucwerk, waarbij ook alle kozijnen zijn vervangen en deels verplaatst. De oorspronkelijke detaillering van het houtwerk rondom is zoveel als mogelijk intact gelaten of hersteld. De aanbouw heeft een contrasterende materialisatie gekregen, met de warme tinten van de Nobelwood gevelbekleding, strakke lijnen van een aluminium luifel en slanke stalen kozijnen. De luifel biedt tevens plaats aan de verborgen zonwering.

Intern heeft de woning een verrassende indeling gekregen, met mooie zichtlijnen, doorkijkjes, kleine hoogteverschillen en zoveel mogelijk geïntegreerde bergruimte. De aan de tuin grenzende keuken in de aanbouw is strak gedetailleerd en maakt optimaal gebruik van de hoogte. In de oorspronkelijke woning zelf is gekozen voor warmere materialen en een wat knussere sfeer. De ruime studeerkamer op de begane grond doet tevens dienst als logeerkamer door middel van een volwaardig wegklapbaar bed.

De eerste verdieping biedt ruimte aan drie slaapkamers waarvan één met een ruime ensuite kledingkast en badkamer met uitzicht over de Rotte. De slaapkamers liggen gezamenlijk aan een centrale overloop die rondom de nieuwe trap loopt.

FOAM ontwierp en begeleidde dit project van begin tot einde; schetsontwerp, vergunningsaanvragen en het noodzakelijke funderingsherstel tot de uitwerking van de keuken en het maatwerk interieur.

Fotografie: Nicoline Rodenburg

Lees verder

Wil je meer zien van Foam Architecten? Bekijk de pagina van Foam Architecten voor meer projecten en bedrijfsinformatie.

Wil je meer weten?

Stel Foam Architecten je vraag

Bezoek website

Nieuw Sla de foto's op in de HOOG app

Wil je meer weten?

Stel Foam Architecten je vraag

Bezoek website
Meer inspiratie
Interieur ontwerp, Binnen, Trap, Woonkamer, Kamer, Huisvesting, Lobby, Verdieping, Woondecoratie, Verlichting, Luxe, Design, Exclusief, Modern, Maatwerk, Bijzondere, Mooie
ANYWAY DOORS
Prachtige roomdivider in project architect Sjaak Goud
Luxe meubelen in royale tuin ,Buitenshuis, Natuur, Gebouw, Huisvesting, Cottage, Huis, Platteland, Onderdak, Landelijk, Boerderij, Luxe, Design, Exclusief, Modern, Maatwerk, Bijzondere, Mooie
Thomas Architecten
Vakantiewoning Vinkeveen
Luxe keuken met moderne meubelen ,Binnen, Kamer, Huisvesting, Gebouw, Vloeren, Keuken, Vloer, Keukeneiland, Hoek, Interieurontwerp, Luxe, Design, Exclusief, Modern, Maatwerk, Bijzondere, Mooie
Dauby: exclusief deur-, raam- en meubelbeslag
Project AA+ Ontwerpbureau – Ridderkerk
Volgende project van
Woondecoratie, meubels, tafel, woonkamer, bank, kroonluchter, raam, salontafel, interieurontwerp, persoon, Luxe, Design, Exclusief, Modern, Maatwerk, Bijzondere, Mooie
Foam Architecten
Herenhuis in Kralingen
Bezoek website