Inge van Poppel Interieurarchitectuur

Landgoed De Klokkenberg, Herenhuis 1

Er zijn van die gebouwen met een bijzondere achtergrond die omgebouwd zijn tot unieke plekken om te wonen. Dit is er zo eentje op het landgoed Klokkenberg in Breda, een voormalig sanatorium voor tuberculosepatiënten. Vaak niet de makkelijkste projecten om in te richten als woonhuis, maar als het goed geslaagd is, wel de meest indrukwekkende.

Jarenlang stond het rijksmonumentale complex uit 1951 leeg. Tot het de afgelopen jaren werd verbouwd tot luxe herenhuizen. Dit specifieke pand diende vroeger als waslokaal en doucheruimte en bevat vier woonlagen. De oorspronkelijke serre op de benedenverdieping, waarvan je de puien helemaal als een harmonica open kan schuiven, is zonder twijfel het meest indrukwekkend. “We noemen het de tuinkamer”, vertelt interieurarchitect Inge van Poppel. “Het dient als verbindend element tussen de leefruimte en de tuin en in dit geval ook de omgeving. Aangezien zonlicht en een rustgevende omgeving een positief effect hadden op tuberculosepatiënten ligt het sanatorium iets hoger dan het omringende natuurgebied het Markdal, waardoor je dus overal, ook op de benedenverdieping, al een weids uitzicht hebt. Meubels met zachte stoffen en ronde vormen doorbreken de rechthoekige vormen in de grote leefruimte.”

Vrij zicht

De benedenverdieping is zo ingericht dat je oog meteen naar de imposante serre leidt. Inge van Poppel: “Ik werd al vanaf de bouwtekeningen betrokken bij het project. Daardoor konden we in de ruwbouwfase nog belangrijke beslissingen nemen. Als je binnenkomt zie je de wandopstelling van de keuken niet en kijk je mooi over het eiland heen. Het verlichtingsplan is ook in een vroeg stadium uitgedacht, zodat alles netjes in de muur verwerkt is.” Boven de grote eettafel hangt een lichtsculptuur van mondgeblazen Tsjechisch glas met een bronzen frame. “Een echt karakterstuk, maar wel een luchtig ontwerp waardoor ook deze het zicht niet blokkeert. Verspreid door het huis komt de bronzen tint terug in de stalen deuren en de verlichting.

Verder stemde Inge het kleurenpalet af op de groene omgeving. “Ik vind het belangrijk dat de ruimtes rust uitstralen”, vertelt de bewoner. “Daarom was ik al snel mee in het verhaal van Inge, die de kleuren van het landschap binnen terug wilde laten komen. Zo’n link naar een bepaalde omgeving of ruimte vind ik vaak interessant. Zo stemden we de kunst ook af op de functie van de verschillende ruimtes. Een goed voorbeeld daarvan is het kunstwerk in de keuken, met een kreeft en een tafelkleed in de hoofdrol.” Op de eerste verdieping bevindt zich onder meer een grote zithoek met een haard en grote loungebank, die de bewoners de winterkamer als bijnaam gaven. “Op het plafond zie je nog de oude ronding, waaraan vroeger een gordijn om de bedden hing. Een monumentaal detail die ons herinnert aan het rijke verleden van het pand.”

Ook de totale inrichting, meubelen, kleuren & materialen en styling heeft Inge geadviseerd, waardoor de gehele woning in alle ruimtes 1 mooie sfeer uitstraalt.

De oorspronkelijke serre met het schuine plafond heeft Inge benadrukt door een stalen open wandelement in bronslak te ontwerpen die de schuinte volgt. De bewoners kunnen hierin speciale items zoals souvenirs van hun reizen bewaren, met behoud van het open karakter van de tuinkamer.

Fotografie: Photograffiti

Lees verder

Wil je meer zien van Inge van Poppel Interieurarchitectuur? Bekijk de pagina van Inge van Poppel Interieurarchitectuur voor meer projecten en bedrijfsinformatie.

Wil je meer weten?

Stel Inge van Poppel Interieurarchitectuur je vraag

Bezoek website

Nieuw Sla de foto's op in de HOOG app

Wil je meer weten?

Stel Inge van Poppel Interieurarchitectuur je vraag

Bezoek website
Meer inspiratie
Luxe meubelen in royale tuin ,Villa, Huisvesting, Gebouw, Huis, Gras, Plant, Tuin, Buitenshuis, Natuur, Cottage, Luxe, Design, Exclusief, Modern, Maatwerk, Bijzondere, Mooie
X-Act Architecten
Villa DS Maaseik
Poolhouse met moderne look, poolhouse, terrasoverkapping, overkapping,Binnen, Interieurontwerp, Stoel, Buiten, Huisvesting, Plant, Huis, Patio, Achtertuin, Garage, Luxe, Design, Exclusief, Modern, Maatwerk, Bijzondere, Mooie
Mobisol
Poolhouse met Moderne look
Betonvloer, prachtig zwart stalen glazen deuren, donkergrijze bank, hoogpolig grijs vloerkleed ,Meubilair, Hoek, Binnen, Interieur Ontwerp, Huisvesting, Kamer, Deur, Tafel, Woonkamer, Koffietafel, Luxe, Design, Exclusief, Modern, Maatwerk, Bijzondere, Mooie
Preferro
Dubbele stalen taatsdeuren
Volgende project van
Luxe, Design, Exclusief, Modern, Maatwerk, Bijzondere, Mooie
Inge van Poppel Interieurarchitectuur
Villa Olea, Marbella
Bezoek website