“We hebben intensieve discussies gevoerd over de aanpak van het concept. Fokkema wilde de overgebleven ruimte ontwerpen in plaats van de ruimtes die in het programma zijn genoemd.”

In de herfst van 1997 vroeg de heer Lensvelt aan Fokkema Architecten om een magazijn in Antwerpen te bekijken. Het was gelegen aan de noordelijke rand van de stad Antwerpen, een gebied met veel potentie en destijds nog zeer vruchtbaar.

Het voormalige magazijn is een bakstenen gebouw met drie grote compartimenten, elke verdieping meet 8 x 21 meter, met een rij eikenhouten kolommen in het midden. De vloeren zijn opgebouwd uit eikenhouten balken en liggers met dennenhouten planken. De zolder beslaat de bovenste twee verdiepingen.

De opdrachtgever, de heer Lensvelt, is een meubelfabrikant gevestigd in Breda. Een dynamische sociale persoonlijkheid. Zijn kinderen lijken dezelfde geest te hebben geërfd, speels en actief, turbulent als tornado’s. Voor hen is gaan slapen als tijdverspilling.

Al in de eerste schetsen probeerden we een open, communicatief schema te ontwerpen waarin men kon circuleren. We probeerden alle noodzakelijke programma-elementen zoals badkamers, slaapkamers en wasruimte tot een minimum te beperken, zodat we zowel horizontaal als verticaal open ruimte en circulatie konden maximaliseren.

Het schema moest minimalistisch zijn om een ruimte te creëren waarin een hectisch gezinsleven kon floreren en tot rust kon komen. Uiteindelijk ontwikkelden we drie kleine kubussen. De eerste kubus zweeft net boven de begane grond en bevat twee badkamers. Gezandstraald glas is de enige barrière tussen de douche en de woonkamer.

De tweede kubus bevindt zich halverwege en bevat een slaapkamer en draagt de keuken. De derde kubus hangt aan het plafond van het betegelde dak en herbergt de slaapkamer met uitzicht voor de jongens. Abstracte elementen in grootte en vorm, gemaakt van wit pleisterwerk en gezandstraald glas in een omgeving van oude houten balken en kolommen. De kubussen wikkelen zich soms om de structuur en dienen op andere momenten als achtergrond waarop details van de oude structuur te zien zijn.

Naast het feit dat de kubussen functioneren als programmatische rustpunten, markeren ze ook de circulatie. Een kubus heeft uit de muur stekende eiken planken als een trap. Een andere kubus steekt door de vloer en dient als het platform van een trap, die leidt naar het dakterras.

De begane grond is voornamelijk bestemd voor spelen en slapen. De tweede verdieping bevat het keukengedeelte en een woonkamer aan de voorzijde. Een lange smalle strook ramen onthult het uitzicht over de oude havens van Antwerpen.

Voor het raam staat een vensterbank over de volledige lengte met in het midden een open haard zonder zijwanden om de vlammen te bevatten. De vrijheid van de vlammen functioneert bijna als een metafoor voor de loft en het gezin Lensvelt.

  • Architect: Diederik Fokkema
  • Projectarchitect: Hanneke Veldhuis
  • Kleurontwerp en schilderijen: Jacqueline van den Hout
  • Opdrachtgever: Hans Lensvelt
  • Foto’s: Christian Richters
  • Voltooiingsdatum: 1999
  • Oppervlakte: 360 m²
  • Bouwbedrijf: Hanegraaf Aannemersbedrijf BV, Rijsbergen
  • Installaties: Gebr. Kin Installatiebedrijven BV, Rijnen
  • Elektriciteit: Elektro Michielsen, Chaam
  • Schilderwerk: Dictus Schilderwerken BV
Lees verder

Wil je meer zien van Fokkema & Partners Architecten? Bekijk de pagina van Fokkema & Partners Architecten voor meer projecten en bedrijfsinformatie.

Wil je meer weten?

Stel Fokkema & Partners Architecten je vraag

Bezoek website

Nieuw Sla de foto's op in de HOOG app

Pre sale
Ons nieuwe boek is uit! Het wachten wordt beloond.
Bestel nu ‘THE BEST’
Pre sale
Ons nieuwe boek is uit! Het wachten wordt beloond.
Bestel nu ‘THE BEST’
Wil je meer weten?

Stel Fokkema & Partners Architecten je vraag

Bezoek website
Meer inspiratie
Luxe woonkamer met design meubelen ,Tafelblad, Meubilair, Huisvesting, Gebouw, Tafel, Binnen, Deur, Interieur Ontwerp, Eettafel, Kamer, Luxe, Design, Exclusief, Modern, Maatwerk, Bijzondere, Mooie
Solarlux
Hoge cero schuiframen
Moderne voorgevel van luxe villa ,Vrachtwagen, Voertuig, Transport, Pickup Truck, Huisvesting, Gebouw, Bumper, Wiel, Offroad, Luxe, Design, Exclusief, Modern, Maatwerk, Bijzondere, Mooie
Buitenhuis Villabouw
Uniek landhuis, Oud-Alblas
Luxe keuken met houten accenten ,Huisvesting, Gebouw, Binnenshuis, Hout, Architectuur, Keukeneiland, Kamer, Boog, Loft, Interieurontwerp, Luxe, Design, Exclusief, Modern, Maatwerk, Bijzondere, Mooie
Dauby: exclusief deur-, raam- en meubelbeslag
Project Buitenkeuken Scherpenheuvel
Volgende project van
Luxe, Design, Exclusief, Modern, Maatwerk, Bijzondere, Mooie
Fokkema & Partners Architecten
Tiny House 04
Bezoek website