Logo Carmetum

Een oude Tandwielenfabriek in hartje Amsterdam biedt sinds kort onderdak aan waanzinnige lofts. Aan Jeroen van Zwetselaar van Studio JVZ de eer deze casco opgeleverde ruimte te transformeren naar een fantastische woning waarbij wordt gespeeld met licht, hoogtes en een enorm volume. Gekozen is voor een ‘zwevende’ etage, verbonden door een praktisch trapmeubel die meer iets weg heeft van een kunstwerk. De haard gaat de enorme hoogte in wat de oude tijd symboliseert, deze strak wit gestucte haard verschijnt vanuit de lage bank en contrasteert met de verouderde muur. De muur is opgebouwd met verschillende speciale stuctechnieken over elkaar, waardoor een dieptewerking gecreëerd wordt in structuur en tinten.

Wat betreft materiaal is gekozen voor warm en robuust hout in combinatie met een betonnen vloer om de industriële oorsprong niet te laten verdwijnen. Het contrast zie je continue terug. Onze opdrachtgevers hebben een uitgebreide verzameling aan kunst, wat uiteraard ook opgenomen is in het ontwerp. Er is een speelse gallery wall gecreëerd, deels op een grote witte muur om de werken nog beter uit te laten komen.

Het lichtplan is een warm samenspel van ronde vormen met spannende lichtstralen. De enorme ‘parasol-lamp’ boven de living geeft een geborgen gevoel onder de enorme hoogte. Daarnaast worden er strakke spots gebruikt die de keuken en kunst goed tot hun recht laten komen. Het was een grote uitdaging een open ruimte te behouden met de aanwezigheid van 2 trappen, zonder dat het te onrustig wordt. We vonden de oplossing in het ontwerpen van vormen die functioneel als trap dienen, maar ook als gaaf object; opbergruimte en boekenkast. De trap bij de keuken fungeert als keukenwand, aangezien hier de oven in verwerkt is, net als diverse kasten. De ‘zwevende’ etage is tussen het metalen casco frame gebouwd, waardoor de structuur van het pand niet wordt onderbroken. De wens was een afgesloten ruimte te hebben om te kunnen afzonderen, zonder het contact met de begane grond te verliezen. D.m.v. ramen op een speelse manier gepositioneerd blijft er een connectie. In de slaap- en badkamer staan veel licht en comfort centraal.

De luxe materialen geven de uitstraling van een hotel, maar daarnaast is er goed nagedacht over veel praktische opbergruimte. De uniek gestucte muur van beneden herhaalt zich op de boven etage. Net als het andere materiaalgebruik.

Fotografie: Alexander van Berge

Lees verder
Wil je meer weten?

Stel Jeroen van Zwetselaar je vraag

Stel je vraag
Wil je meer weten?

Stel Jeroen van Zwetselaar je vraag

Stel je vraag

Meer inspiratie

Zwarte stalen- en houten deuren in Loosdrecht
Top Deuren

Zwarte stalen- en houten deuren in Loosdrecht

Compact zwemparadijs
Groenbedrijf van Vlierden

Compact zwemparadijs

Moderne maatwerk keuken
Culimaat

Moderne maatwerk keuken

Volgende project van
Spoorhuis Santpoort
Jeroen van Zwetselaar

Spoorhuis Santpoort

Bezoek website